Széchenyi család logo

1. Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn!

2018-10-18

Előadó: Pap Ildikó antropológus, a Természettudományi Múzeum munkatársa

Az előadás címe: "Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn! -Történeti embertan és múmiakutatás" az antopológus szemével Széchenyi Pál érsek múmiája kapcsán történeti embertan és múmiakutatásról.

Szabad Akadémia fővédnöke: Tarlós István úr, Budapest Főpolgármestere

 

szallitas

Interdiszciplináris múmiakutatás
- Széchényi Pál kalocsai érsek múmiájának paleoradiológiai és paleopatológiai vizsgálata

Kutatócsoportunk 2007 áprilisában Széchényi Pál, a kiváló egyházi személyiség és diplomata Nagycenken található múmiájának természettudományos vizsgálatát végezte el több neves hazai intézet összefogásával. Elsődleges célunk az volt, hogy megtudjuk, természetes vagy mesterséges múmiáról van-e szó, valamint hogy kiderítsük a kalocsai érsek valóban arzénmérgezés következtében halálozott-e el 1710-ben, vagy a gyilkosság teóriája csupán legenda. MÓDSZEREK - A vizsgálatsorozatot noninvazív technikai eszközökkel végeztük el, úgymint: CT, hagyományos röntgen, energiadiszperzív röntgen, röntgenfluoreszcens analizátor, 3D optikai digitalizáló mérőrendszer, endoszkóp és 3D rapid-prototyping nyomtatás. EREDMÉNYEK - A vizsgálat eredményei alapján megállapítható, hogy Pál érsek testét mesterségesen mumifikálták. A kutatás cáfolja az arzénmérgezéssel kapcsolatos korábbi feltételezéseket. A koponya-CT-vizsgálatok 1 mm alatti szeletvastagságban történtek, így a felvételek alapján 3D rapid-prototyping eljárással nyomtatott koponyamásolat megfelelő pontosságú és részletgazdagságú egy későbbi arcrekonstrukció készítéséhez.

 pappIldiko szechenyi szabadakademia1 2015 08 26 19

Az eseményen készült fotók az alábbi Facebook LINKen láthatóak.

 

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram