Széchenyi család logo

Megtörtént „Az Év Széchenyi Vállalkozása 2023 Díj” átadása

2023-11-09

| |

Kilencedik alkalommal került sor „AZ ÉV SZÉCHENYI VÁLLALKOZÁSA DÍJ” átadására, 2023. november 09.-én a Stefánia Palota- Honvéd Kulturális Központban. Az Agrárminisztérium és az Alapítvány között létrejött stratégiai együttműködési megállapodás keretében immár harmadik éve több közös díj is kiosztásra került. Az Év Széchenyi Vállalkozása 2023 díj fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

A rangos elismerést a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte 2015-ben azzal a céllal, hogy a családi hagyományt követve elismerje és felkarolja azokat a vállalkozásokat, amelyek tevékenységükkel nem csak a saját, hanem a nemzet boldogulását is szem előtt tartják. Olyan hazai gazdasági szereplőket céloz a díj, amelyek teljesen, vagy többségi magyar tulajdonban vannak, nyitottak a megmérettetésre, és valamely területen kimagasló teljesítményt nyújtanak.

A díjról: Széchenyi István műveiben többször hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság föllendülését nem külső körülmények megváltoztatásával, hanem az azokban rejlő lehetőségek kiaknázásával, valós szükségleteknek a fogyasztók igényei szerint történő kielégítésével lehet elérni.  A 21. században sincs ez másképp.

„A díj odaítélésénél a vállalkozások teljesítményeinek három területét vizsgáljuk, amelyek: termelékenység, társadalmi felelősségvállalás és az újítási készség. A beérkezett pályázatokat három tagú független szakmai zsűri értékeli.”- mondta el Széchenyi Tímea az Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Az előző évek díjazottai között volt többek között a Híd Zrt., a Vill-Korr Hungaria Kft., a West End Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft, Irodamarket Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Budapest Taxi, Bonaventura Gold Kft., Globserver Kft., 3B System Kft., Sárvári Gyógyfürdő Kft., Neuron Szoftver Kft., Reálterv Építésziroda Kft. és a Béres Gyógyszergyár Zrt. Fontosnak tartjuk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel segítsük elő egy olyan platform létrehívását, amely lehetőséget teremt arra, hogy a magyar vállalkozók kötöttségek nélkül kapjanak lehetőséget az egymással való találkozásra, új együttműködések kialakítására.”

A díjátadó fővédnöke már harmadik alkalommal Dr. Nagy István agrárminiszter úr. Az Agrárminisztériumot és a miniszter urat Papp Zsolt György úr, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára képviselte.

Széchenyi Tímea a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke köszöntő beszédében a jelen és a jövő építésének fontosságát hangsúlyozta. „Mai napon azért vagyunk itt, hogy elismerjük és díjazzuk azokat a vállalkozásokat, amelyek a hosszú távú siker útján lépéseket tettek, és a Széchenyi István által hirdetett értékeket követik. Gróf Széchenyi István, a magyar nemzet egyik kiemelkedő alakja volt, és fontos szerepet játszott az ország fejlődésében és modernizációjában. A mai napon nem csak az ő emlékét ünnepeljük, hanem azokat a vállalkozókat is, akik követik az ő példáját, kiemelkedő eredményeket érnek el a vállalkozói szférában. Az Év Széchenyi Vállalkozása Díj nem csupán a pénzügyi eredményekről szól, hanem az elkötelezettségről, az innovációról, a társadalmi felelősségről, és az emberi erényekről.”

Beszédében kitért a rendezvény helyszíneként szolgáló ikonikus épületre, valamint a nemrégiben megalakult Történelmi Magyar Családok Nemzetközi Szövetsége egyesületre, amely hosszú évek előkészítése után jött létre, több történelmi család összefogása nyomán. Beszédét az alábbi gondolatokkal zárta: „Célunk továbbra is a stabil, értékalapú jövő építése és helytállás a saját területünkön. Kívánom, hogy ez a mai ünnep méltó legyen az összes pályázónkhoz, és mindannyian együtt ünnepelhessük a magyar vállalkozói szellemet és az elhivatottságot!”

Papp Zsolt György az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a díjazottak a vidékfejlesztéstől az innovációig különböző területekről érkeztek, ám mindannyiunkban közös a tenni akarás a hazáért, a nemzetért, a fejlődésért, határon innen és túl. Beszédében kifejtette, hogy már kicsit magáénak is érzi a díjat, hiszen harmadik éve képviseli a programban az Agrárminisztériumot. Méltatta az Alapítvány által létrehozott Díj értékét, és a cégek teljesítményét, gratulált a vállalkozók sikereihez, melyek bár különböző területeteket képviselnek, de mindannyian nagy kreativitással közelítik meg a mai piaci környezet kihívásait, útjait, ezzel megteremtve az innovatív fejlődés lehetőségét.

Michaletzky Géza a zsűri elnökének összefoglaló indoklása következett, örömét fejezte ki, hogy minden évben több pályázati anyag érkezik be, az ország különböző tájairól. Az értékelés szempontrendszere változatlan 2016 óta, amely alapot ad arra, hogy minden vállalkozást össze lehessen hasonlítani egymással. Pályázatok egyre szélesebb körből, és változatosabb vállalkozási területekről érkeztek. Hangsúlyozta, hogy a befektetett idő, tudás és energia meghozza a maga eredményét, ezt láthattuk az idei év pályázói között is.

A 2023. évben az alábbi kategóriákban hirdettek győzteseket:

Az Év Széchenyi Vállalkozása 2023 Fődíj

 • Fődíj I. kategória Az évi ötszáz millió Forint összárbevétel fölötti kategória: Orha Művek Zrt.
 • Fődíj II. kategória Az évi ötven és ötszáz millió Forint közötti összárbevétel kategória: AWM Holding Zrt.
 • Fődíj III. kategória Az évi ötven millió Forint alatti összárbevétel kategória: ebben az évben nem került kiosztásra
 • Az Év Széchenyi Vállalkozása Vidékfejlesztési Díj az Agrárminisztérium által alapítva Etyeki Műhely Alapítvány
 • Az Év Széchenyi Vállalkozása – Legsikeresebb Fiatal Vállalkozó Díj az Agrárminisztérium támogatásával Galaktika Kft.
 • Az Év Széchenyi Vállalkozása Mobilitási Díj az Agrárminisztérium támogatásával: Hotel Foldana Residence Kft.

Az Év Felelős Üzleti Vállalkozása Díj 3 kategóriában

 • kategória (500 millió forint feletti éves árbevétel) Galaktika Kft.
 • kategória (50-500 millió forint közötti éves árbevétel) Hotel Foldana Residence Kft.
 • kategória (50 millió forint alatti éves árbevétel) Fidenter Kft.
 • Az Év Széchenyi Vállalkozása Innováció Díj Terék Kft.
 • Az Év Széchenyi Vállalkozása Termelékenység Díj Orha Művek Zrt.
 • Az Év Széchenyi Vállalkozása Társadalmi Felelősségvállalás Díj: Ételintoleranciás, és Ételallergiás Gyermekekért és Családokért Alapítvány

Az Év Széchenyi Vállalkozása 2023 a Család Különdíja- két díjazottal

 • Karcso Mokka Bt.
 • Kótis Mariann Nikoletta

Oklevélben részesült: Kiss Enikő és a Titkárpont Kft.

A díjátadó háziasszonya Szőnyi Kinga asszony, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke volt. A díjakat Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, Michaletzky Géza, a Bíráló Bizottság elnöke, Széchenyi Tímea az Alapítvány elnöke, Széchenyi Márk az Alapítvány kurátora és Tisza Attila az Alapítvány titkára adta át.

Ez úton is gratulálunk a pályázóknak és további sikereket kívánunk!

Gróf Széchenyi Elemér Sárvár-Felsővidék Alapítvány

Képek forrása: Gróf Széchenyi Család Alapítvány, fotó: Liptai Gábor

A díjátadó képei itt megtekinthetők:

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram