Széchenyi család logo

22. Széchenyi Szabad Akadémia konferenciasorozat 3.

2018-10-30

Széchenyi Szabad Akadémia konferenciasorozat 3.
A Polgári Hermina Szalon, az Óbudai Egyetem és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány közös programsorozata.
 
Előadók: 
1. Magyarrá váltak – magyarok maradtak, előadó: Dr. Horváth Sándor c. egyetemi tanár
2. A kudarc-haszon Széchenyi István életében, előadó: Tisza Attila, szociálpolitikus 
3. A „csendes harmadik”, Széchényi Pál (1789-1871) életút vázlata, előadó: Huiber Edit történész 
 
Helyszín:
Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Bánki Donát terem (252) 1081 Budapest, Népszínház utca 8.
Időpont: 2018. Március 28.
 

 
IMG 0572
 
 
1. Dr. Horváth Sándor c. egyetemi tanár: Magyarrá váltak – magyarok maradtak
Az előadás életük és munkásságuk rövid bemutatásán keresztül arra kíván rávilágítani, hogy műszaki nagyjaink mennyire különböző életutat bejárva kerülhettek a legkiválóbb magyarok sorába. A külhonban született Ganz Ábrahám, Mechwart András és Clark Ádám Magyarországon alkotott maradandót, és lélekben is magyarrá váltak. A Makón született Galamb Józsefet vagy a győri születésű Szerelmey Miklóst az élet ugyan távolra sodorta, de magyarságukat egy percig sem feledték.
 
IMG 0583
 
2. Tisza Attila, szociálpolitikus: A kudarc-haszon Széchenyi István életében    
                                  
Az önbizalom hiányából, netán túlzott magabiztosságból eredő kudarcaink mély nyomot hagynak tudatunkban, lelkünkben, emlékeinkben. Ezek a történések alkotóelemek lehetnek későbbi sikereink felé haladva? Higgyünk Istenben, vagy/és önmagunkban?  Széchenyi István zsenialitása abban is felismerhető, ahogyan egész nemzete javára használta és értékesítette tevékenységének negatív eredményeit, életének veszteségeit.
 
 IMG 0705
3. Huiber Edit történész : A „csendes harmadik”, Széchényi Pál (1789-1871) életút vázlata
 A harmadik Széchényi fiú, Pál életútja kevésbé ismert a nagyközönség előtt. Míg Széchenyi István életének főbb mozzanatait, tevékenységét az ország érdekében szinte mindenki ismeri, addig a két testvér, Lajos és Pál működéséről, országépítő tevékenységeiről kevesebb adat ismert. Jelen előadás a kisebbik báty, Pál és családja életútjának főbb momentumaira, fontosabb eseményeire mutat rá.
IMG 0746

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram