Széchenyi család logo

Stratégiai együttműködés a Széchenyi István Egyetemmel

2021-11-04

Stratégiai együttműködést kötött a Széchenyi István Egyetem és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány

Idén 230 éve született Széchenyi István. A jubileumi évben a Gróf Széchenyi Család Alapítvány emlékévet hirdetett, amelynek célja, hogy minél többen megismerjék a „legnagyobb magyar” és családja örökségét. Névadójához méltó kíván lenni a Széchenyi István Egyetem is, amely meghatározó szerepet vállal az említett szellemi örökség megőrzésében, tovább örökítésében. A közös cél érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással az intézmény és az alapítvány.

„Az egyetem számára fontosak azok a partnerkapcsolatok, amelyek a közös értékek mentén születnek. Mi lehetne szorosabb kapocs, mint névadónknak, Széchenyi Istvánnak a személye, és az a szellemi hagyaték, amelynek ápolása közös feladatunk” – köszöntötte dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja az ünnepélyes aláírás résztvevőit.

A megállapodás tartalmáról dr. Baranyi Péter Zoltán, az intézmény rektora beszélt. „Együttműködésünk célja, hogy közösen ápoljuk azt az eszmeiséget, valamint nemzeti kulturális örökségünket, amely méltó gróf Széchenyi István nevéhez. Fontos misszió a legnagyobb magyar életútjának, tevékenységének folyamatos megismertetése nemcsak az egyetem polgáraival, hanem szélesebb közösségünkkel, az egész nemzettel is” – mondta.
A közös feladatok közül kiemelte a Széchenyi-év sikeres megrendezését, a gróf Széchenyi István által fémjelzett nemzeti kulturális örökség gyarapítását és megóvását. Ennek érdekében az egyetem többek között vállalja, hogy közreműködik a Széchenyi-hagyaték digitalizálásában. Az alapítvánnyal való együttműködés pozitív területe lehet a „Széchenyi, a nemzet építőmérnöke” elnevezésű kurzus is. A tudatos életmód terjesztésének és erősítésének képviselete ugyancsak közös cél, emellett a megállapodás kitér arra az előkészítés alatt álló Széchenyi-védjegyre, amely a már említett szellemiséget, annak alkalmazását hivatott védeni, és amelyet az együttműködésben résztvevők is alkalmaznak majd.


A Magyar Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferenc – így fiai, Pál és a legnagyobb magyar, István – vér szerinti leszármazottai hét éve hozták létre a Gróf Széchenyi Család Alapítványt, hogy tovább képviseljék Magyarország egyik legnevesebb famíliájának szellemiségét, és hozzájáruljanak az ország fejlődéséhez. Az alapítvány elnöke Széchenyi Tímea – Széchenyi István bátyja, Pál leszármazottja – elmondta, a Széchenyiek országépítő tevékenysége megérdemli, hogy az egész nemzet előtt ismert legyen, ezért is fontos az egyetemmel kötött együttműködésük. „Idén ünnepeljük a legnagyobb magyar születésének 230. évfordulóját, amelynek tiszteletére a család Széchenyi-évet hirdetett. A járvány ellenére is rengeteg program tanúskodik országszerte arról a tiszteletről, amit elődeink iránt érzünk. Ez az egész ország közös ünnepe, ám mi nemcsak az idei évet, hanem a jövőt is közösen képzeljük el, például a Széchenyi István Egyetemmel” – zárta gondolatait az alapítvány elnöke.

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram