Széchenyi család logo

Nyerges Attila

2020-09-22

|

Nyerges Attila„S bár a lényeget még nem értheted
Amíg nem éltél nehéz éveket
Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
Mi egy vérből valók vagyunk

Mint a leszakított haldokló virág
Mint az öt millió magyar, akit nem hall a nagyvilág
Mint porba hullott mag, mi többé nem ered
Ha nem vigyázol ránk olyanok leszünk mi is, nélküled.”

 

Ismerős arcok zenekar, dalszerző:

NYERGES ATTILA

Az Ismerős Arcok Máté-Péter-díjas és Teleki Pál-érdeméremmel kitüntetett magyar zenekar. Fronténekese, dalszerzője Nyerges Attila.

Szövegviláguk és témaválasztásuk, mely nagyrészt a magyar emberek és a nemzet sorsával, a trianoni békediktátum igazságtalanságával foglalkozik. Dalaik további témái között a legjellemzőbb gondolatok: a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása, valamint a közösségben való létezés fontossága. Zenéjükben a népi elemek, népdalfeldolgozások mellett előfordulnak hardrock, heavymetal stílusú alkotások.  A zenekarra nagy hatással van a magyar népzene mellett az irodalom is.

A zenekar legismertebb számát a Nélküled című dalt, 2019. november 15-én dunaszerdahelyi kisgyermekek énekelték el a Puskás aréna megnyitóünnepségén. Az elmúlt két évtized egyik legtöbbet koncertező zenekaraként rendszeres meghívottjai rangos hazai kluboknak, fesztiváloknak. Évente 100-120 élő koncertet adnak, ezek között 3-4 jótékonysági céllal kerül megrendezésre. Gyakran zenélnek határon túli magyaroknak is Erdélyben, Felvidéken vagy Délvidéken egyaránt. 2010-ben a tengerentúlon – Torontóban és New Yorkban szerepeltek az ottani magyar közösségek meghívására, majd 2011-ben Svédországban adtak koncertet.

A művész egész életpályája és a Nélküled című dal, énekszóval emlékeztet mindannyiunkat, az eljövendő jobb kor magyarjait is arra, hogy összetartozunk. Hitet tesz a mellet, hogy minden ártó szándék ellenére is elválaszthatatlanok, „ Egy vérből valók vagyunk!”

Mindezeknek alapján javasoljuk és nevesítjük Nyerges Attila személyét, nevét, életművét a Széchenyi Alapítvány Stádium díjának  művészet kategóriában a 2020.esztendőben.

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram