Széchenyi család logo

Lőrincz Kálmán

2020-09-22

|

Házat-Hazát alapítvány, Lőrincz Kálmán igazgató.

Házat-Hazát alapítvány,
Lőrincz Kálmán igazgató.

„ Építsünk Házat és Hazát,

Hangyaszorgalommal és vasakarattal „

Lőrincz Kálmán a legnagyobb Magyarhoz hasonlóan megjárta a nagyvilágot, és mindenhol azt kereste mivel segíthetne Hazája állapotán.

23 évig élt az Egyesült  Államokban, hazatérésekor onnan hozta a könnyűszerkezetes házak építésének az ötletét, mint a magyar fiatalok első lakáshoz jutásának legolcsóbb módszerét. Ezt a programot Amerikában ismerte meg, ahol is Jimmy Carter amerikai elnök neve fémjelezte az ötletet.

 

A program lényege a kaláka munka. A házak nem piaci alapon, hanem közösségi munkában épülnek fel. A területet a fiatalok a helyi önkormányzattól kapják közösségi munkáért  cserébe.

Az első  házak Bátaszéken,Vácon,majd Gödöllőn, Vizsolyban épültek több száz ember összefogásával, munkájával. A sikeres házépítések hírére, Carter elnök is hazánkba látogatott 1993-ban.

 

Az alapítvány, Lőrincz Kálmán és felesége Máthé Gizella áldozatos munkájának köszönhetően az 1992. megalapítása óta országszerte összesen 42 otthont épített fel fiatal családoknak.

 

  • Bátaszék: otthon egy négy gyermekes család részére önkormányzati telken, akik méltatlan körülmények között laktak
  • Abda: két ikerház készült az önkormányzat által biztosított telken egy erdélyi magyar család és egy kétgyermekes család részére
  • Gödöllő: hat otthonból álló sorház és négy különálló családi ház gyermeket nevelő családok részére. Az egyik családi házban egy 7 gyermekes család él, akik korábban egy 12 négyzetméteres kollégiumi szobában laktak gyermekükkel. A házat már saját forrásból bővítették ráépítéssel, hozzáépítéssel, ahogy jöttek a gyerekek.
  • Adony: 5 gyermekváró otthon épült az önkormányzat által biztosított telkeken.
  • Cegléd: 10 gyermekváró otthon épült rászoruló fiataloknak, családosoknak önkormányzati telkeken.
  • Vác: 10 családi ház épült a Jimmy Carter Work Project keretében
  • Kistarcsa: családi ház egy három gyermekes család részére
  • Verőce: családi ház egy négy gyermekes családnak
  • Martonvásár: ház egy két gyermekes családnak, akik az iskola kollégiumában laktak

Mindezeknek alapján javasoljuk és nevesítjük Lőrincz Kálmán „otthonteremtő” személyét, nevét,életművét a Széchenyi Alapítvány Stádium díjának  közélet kategóriában a 2020.esztendőben.

 

 

 

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram