Széchenyi család logo

Kosztolányi Zoltán

2020-09-22

|

Kosztolányi Zoltán - közéletKosztolányi Zoltán egyik gyermekkori álma akkor vált valóra, amikor iskolánkban megszerezte a szakács szakmai bizonyítványát. Céltudatos, következetes munkával építette lépésről lépésre karrierjét. Akaratereje, a szakácsmesterség iránti elszántsága, tanítómestereitől kapott szakmai tudás megbecsülése és szenvedélyes továbbfejlesztése segítette őt abban, hogy másik álma is valóra válhasson. Abban az iskolában oktathassa a diákokat a szakmára, ahol ő is végzett. Azóta is hűségesen ragaszkodik iskolájához.

A modern gasztrokultúra lelkes követőjeként felelősségteljes szenvedélyes munka jellemzi tevékenységét. Ugyanakkor tiszteletben tartja a tradicionális magyar konyha örökségét, ezáltal erősíti a nemzeti öntudatot, és a helyi értékekhez való kötődést is a diákokban. Az új, nemzetközi trendek befogadását és magyar konyha elemeinek felhasználását méltó tisztelettel ötvözi. A múltbéli örökségek megismerése és átadása nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy gasztro-tradicionális értékeink a következő nemzedékek számára is átörökíthetők legyenek.

Osztályfőnökként is következetes. Kitartó munkájának köszönhetően, tevékeny szeretettel törődik a problémás tanulókkal, segíti őket egyéni élethelyzeteik megoldásában is. Fontosnak tartja a valódi értékek közvetítését, a közösség összetartó erejét, a csapatszellem megerősítését, amely stabil alapot biztosít számukra a magánéletben és a munka világában egyaránt.

Munkájára a lelkesedés, a szakács szakma iránt mély tudatos elkötelezettség a jellemző.

Vidám, optimista személyisége, határozott megjelenése, fiatalos lendülete törhetetlen. Gyakorlati óráin az a cél vezeti, hogy minél jobban motiválja tanulóit a magyar föld adta nyersanyagok iránti tiszteletre, megbecsülésére, ezzel is elmélyítve magyarságtudatukat. Ugyanakkor elkerülhetetlennek tartja a szakma megújulását, támogatja a gyakorlati órákon a tanulók egyéni kreativitását. Önmagával és diákjaival szemben is nagyon igényes. Nyitott a gasztronómiában megjelenő új eszközök, kipróbálására, bemutatására az iskolában és iskolán kívüli fórumokon is.

Humánus egyéniségéért, szaktudásáért, nagy tisztelet övezi. Aktív szerepet vállal a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Pécsi Regionális Szervezetében, ahol alelnöki funkciót lát el. Szakmai tevékenysége mellett, derűs, humoros személyiségével közösségformáló és összetartó ereje a szervezetnek, magas támogatói háttérrel rendelkezik. Elismerően nyilatkoznak róla a Nemzeti Gasztronómia Szövetség tagjai, a szakma elismert nagyjai is. Segítőkészsége és munkabírása mindenki számára példaértékű.

Munkáját a lendületesség és a folyamatos megújulás jellemzi. Nemcsak a gyerekeket készíti versenyekre, hanem saját maga is megmérettetéseken vesz részt, hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Ezek a versenyek fontos mérföldkövet jelentenek tudatos szakmai fejlődésében. Versenyeredményeiről, rendezvényeiről, közéleti tevékenységeiről folyamatosan tudósít a média, ami hozzájárul iskolánk hírnevének öregbítéséhez, a baranyai vendéglátás arculatának építéséhez. Önzetlen segítőkészsége, tevékeny törődése mások iránt, nemes célok szolgálatában is megmutatkozik. Jótékonysági vacsoraestet szervezését is felvállalta az SMA-s kisfiú Zente megsegítésére.

Főbb tevékenységei, versenyeredményei:

2002  Eszéki palacsintasütő verseny I. helyezés

2003-2004 Kiskukta főzőfesztivál 3. helyezés

  1. Kiskukta főzőverseny különdíj

2005-2009 Story TV Szomszéd főztje főzőműsor

  1. Erfurt Szakácsolimpia segítő 3 arany egy bronzérem
  2. Erfurt Szakácsolimpia segítő 1 bronzérem,
  3. Tata Farsang kupa arany minősítés

2020.Stuttgart Szakácsolimpia segítő ezüstérem

2018.Luxemburg Szakács világbajnokság ezüstérem

„ Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn”/ Széchenyi István/

Ez az értékrend, amelyet közvetít, méltó szimbóluma Széchenyi István szellemi örökségének. Ezért jelöltük Kosztolányi Zoltánt közéleti tevékenység kategóriában a Stádium-díjra.

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram