Széchenyi család logo

Jótékonysági esten gyűjtöttek a törökországi földrengés áldozatainak

2023-04-13

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2023. február 6-án két nagy erősségű földrengés rázta meg Törökországot, amely több, mint egy magyarországi területet érintett. Az Egészségügyi Világszervezet az „évszázad katasztrófájának” minősítette ezeket a földrengéseket. A katasztrófa után, mint mindig, Magyarország az elsők között volt a segítségnyújtásban. A földrengés után több, mint egymillió család maradt fedél nélkül, ezért a török Maarif Alapítvány a Gróf Széchenyi Család Alapítvánnyal együttműködve jótékonysági gyűjtésbe kezdett. A gyűjtéshez folyamatosan lehet csatlakozni, várják a támogatókat.

32 konténerházra gyűjt a török Maarif Alapítvány a Gróf Széchenyi Család Alapítvánnyal együttműködve. A világ 52 országában működő Maarif Alapítvány célja, hogy a törökországi Adıyamanban konténervárost építsen azoknak a családoknak, akik elvesztették lakóhelyüket. Az ideiglenes városban egy óvoda és egy informatikai központ is helyet kap majd.

Április 11-én Prof. Dr. Birol Akgünk, a török Maarif Alapítvány elnöke, Gülsen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete, valamint Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke mondott beszédet azon a jótékonysági vacsorán, amit a törökországi földrengés áldozatainak megsegítésére szerveztek a Matild Palotában.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány a kezdetektől fogva jó kapcsolatot ápol magyarországi török gazdasági és diplomáciai szervezetekkel, hiszen Törökország, illetve a korábbi Oszmán Birodalom fontos mérföldkőnek számít a család történetében. A Széchenyi családot ugyanis különleges kötelék fűzi Törökországhoz, Ödön, Széchenyi legkisebb fia élete nagy részét Isztambulban töltötte, ahová meghívást kapott a modern Tűzoltóság megalapítására. Egy évre ment, ám 48 évre maradt.

„A Gróf Széchenyi Család Alapítvány számára tehát nem volt kérdés, hogy csatlakozzon a török Maarif Alapítvány kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy konténervárost építsen Adejaman városában, hiszen 1.200.000 család maradt fedél nélkül a törökországi földrengés után. A Széchenyiek minden korban segítettek bajba jutott embertársainkon, újításaikkal, tudásukkal és emberségükkel egyaránt.” – mondta el Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke.

„Mint mindenki tudja; február 6-án Törökországot két nagy, 7,7 és 7,6-es erősségű földrengés rázta meg, amelyek a délkeleti régióban pusztítottak. Több mint 50 000 embert veszítettünk el, és polgáraink százezrei menekültek a katasztrófa miatt, amely összesen 11 tartományt, 62 körzetet és 11 000 települést érintett. A pusztítás súlyosságának magyarázata érdekében a földrengés Magyarország teljes területének és annak plusz 20%-át meghaladó területet érintett.

Mindenki, aki Törökországban él, mélyen átérezte a földrengés hatásait. Engem és a családomat is beleértve, szinte mindannyiunknak volt rokona vagy barátja, akit érintett a földrengés. A katasztrófa után, mint mindig, Magyarország az első helyen volt azok között, akik segítségünkre siettek.” – mondta el a jótékonysági vacsorán Gülsen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete

„Hálásak vagyunk a magyar embereknek a támogatásukért. Több százezer ember él sátrakban jelenleg Törökországban, ezért a Maarif Alapítvány társadalmi felelősségvállalásának tekinti, hogy konténeres lakótereket hozzon létre a földrengés sújtotta övezetben. A projekt része egy campus, amelyben óvoda és számítógépes labor is helyet kap majd. A Maarif Alapítvány célja, hogy Törökország nevében formális és informális oktatást nyújtson külföldön. Jelenleg 440 oktatási intézményünk van a világ 51 országában. Az alapítvány küldetése egy igazságos és élhető világ építése.” – mondta el Prof. Dr. Birol Akgünk, a török Maarif Alapítvány elnöke.

Az alapítványok az alábbi adományszámla-számra várják az adományokat: Gróf Széchenyi Család Alapítvány, OTP Bank, 11713081-20013530-00000000, (közlemény: adomány)

Gróf Széchenyi Család Alapítvány
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram