Széchenyi család logo

Idén is meghirdették a Stádium-díjat

2021-03-03

| | | | | | | | | |

Hétfőn délelőtt Budapesten, a Reménység Szigetén tartott sajtótájékoztatót a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap. Széchenyi Tímea, az alapítvány elnöke bejelentette: immár harmadik alkalommal hirdetik meg a tudomány, a közélet és a művészet kategóriában a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak az egyre népszerűbb Stádium-díjat.

2019-ben 40 középiskola, 2020-ban pedig több mint 100 középiskola regisztrált a díjjal kapcsolatosan a Széchenyi család honlapján. A legutóbbi Stádium-táborba a Vajdaságból, Erdélyből és az anyaországból érkeztek középiskolások. Széchenyi Tímea hangsúlyozta:

„A világpusztító járvány sok nehézség elé állította az emberiséget, éppen ezért az emberi szolidaritásra sokkal nagyobb szükség van, mint máskor. Ennek a szolidaritásnak a jegyében hirdetjük meg az idén a Stádium-díjat, s indítjuk el a hozzá kapcsolódó programsorozatot!”

Fotó: Handó Gergely

A díjjal kapcsolatosan az iskolák regisztrációjának és a jelöltállításnak a határideje június 17. Regisztrálni a Széchenyi család honlapján lehet. A járványügyi nehézségek miatt a jelöltállítás lebonyolítása az idén az iskolák feladata, minden iskola annyi jelöltet állíthat, amennyiért kampányolni is tud. A jelölteket a diákoknak kell népszerűsítenie. Ehhez kapcsolódó írásaikat, kisfilmjeiket, kortesbeszédeiket, interjúikat a Széchenyi család megjelenteti a honlapján és a Stádium Magazin online felületén.

Augusztus 19. és 22. között kerül megrendezésre a Stádium-tábor, melynek az Erdélyi Gyülekezet ad otthont, Budapesten, a Reménység Szigetén. Augusztus 25-től háromnapos Tudományos Diákkonferenciára is sor kerül. A Stádium-díjra elektronikusan lehet majd szavazni, szeptember 21-től október 31-ig.

Széchenyi Tímea fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Széchenyi család és a Magyar Tudományos Akadémia közötti kapcsolat gróf Széchenyi István szelleméhez méltó módon látszik rendeződni. Freund Tamás néhány nappal ezelőtt fogadta a Széchenyi család tagjait, s az Akadémia a Széchenyi-év egyik fő támogatója lett.

A Stádium-díj átadásának idei ünnepségére a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében kerül majd sor, november 15-én.

Dr. Fazekas István, a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap főszerkesztője és a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház igazgatója elmondta, hogy a folyóirat folyamatosan ír majd ki a középiskolásoknak vers-, novella- és esszépályázatokat, melyek közül a legjobbak a lapban közlésre kerülnek, ugyanakkor ezekből az írásokból karácsonyra egy antológiát is terveznek kiadni. A Történelmi Vándorszínház a Stádium-táborba is bekapcsolódik majd néhány előadással.

Idén is meghirdették a Stádium-díjat

Gróf Széchenyi Család Alapítvány
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram