Széchenyi család logo

Dr. Kubassek János

2020-09-22

|

Dr.Kubassek János

Végzettség

Debrecen (1976-1982) Kossuth Lajos Tudományegyetem – történelem-földrajz szak

Egyetemi természettudományi doktorátus (Summa cum laude) – József Attila Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Szeged, 1983.

PhD fokozat (Summa cum Laude), Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Földrajzi Intézet, Pécs, 2007.

Dr. Kubassek János geográfus, tudománytörténész, múzeumigazgató, számos könyv és tanulmány szerzője . Az Érdi Krónika szerkesztésekor együtt dolgozott intézményünk tanáraival. Balázs Dénes ösztönzésére kezdett el magyar utazók, földrajzi felfedezők muzeális emlékeinek kutatásával foglalkozni. 1983 óta a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójaként a dolgozik. Kezdeményezte és létrehozta a múzeumkertben a „ Magyar utazók szoborparkját”.

Kutatási területe a földrajz tudományok története, régi magyar utazók, földrajzi felfedezők, világjárók tevékenysége, természeti földrajz, karsztmorfológia.

Alapítása óta az Érdi Földrajzi Múzeum igazgatója.  A múzeum olyan a tudományt, a magyar nemzeti értékeket népszerűsítő műhely, ahol külön hangsúlyt helyeznek az iskolákkal való kapcsolatokra, a legkorszerűbb múzeumpedagógiai módszereket alkalmazva. Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium az élményszerű oktatás területén, a rendhagyó földrajz és történelem órák, a múzeumpedagógia foglalkozások megszervezésekor számíthatott közreműködésére, előadásaira. Évtizedeken keresztül partneri kapcsolat keretében az érdi Földrajzi Múzeum kihelyezett előadássorozatot tartott szakköri keretben érdeklődő tanulóinknak, helytörténeti vetélkedőt szervezett Érd iskolásainak lakóhelyük megismerésére.

Díjai:

  • Teleki Sámuel-érem
  • 1993-ban Móra Ferenc-díj
  • Pest Megye Díszpolgára 1996;
  • 2008-ban Kőrösi Csoma Sándor-emlékérem
  • A Széchenyi Társaság Díjazottja 2009
  • Magyar Érdemrend Tisztikeresztje 2012
  • Érdi Tudományos Díj
  • Xantus János éremmel Magyar Természettudományi Társulat

 

 

Életútja, a diákok oktatása és nemzeti nevelésének érdekében kifejtett tevékenysége, a nemzeti és egyetemes kultúra megismertetéséért vállalt önfeláldozó, minőségi munkája alapján kiemelten érdemesnek tartjuk a Stádium díj-ra, mind a Közélet, mind a Tudományos élet területén.

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram