Széchenyi család logo

"Az 1956-os és a mai Magyarországomról számolok be" - Interjú Vass Dániellel

2020-11-30

Francesco De Maria 2016. november 3. interjúja a Ticinolive-ban (az újság beleegyezésével). Az interjút Vass Dániel fia, Vass Dávid fordította magyarra.

1956. november 4-én a szovjet hadsereg lerohanta Magyarországot, hogy leverje az antikommunista hazafiak által október 23-án kiváltott forradalmat. Az egyenlőtlen küzdelem egy hétig tartott. "A nyugat meghatódott, de meg se moccant".

Vass Dániel

Emlékszünk arra a sorsdöntő napra, 60 évvel ezelőtt, ezzel a Vass Dániel zenésszel és fotóssal készített interjúval. Vass Dániel 1974 óta Svájcban él (fordítói megjegyzés: 2020. augusztus óta Vass Dániel azokhoz az egyre több magyarhoz tartozik, aki végleg vissza telepedett Magyarországra).

Ha nem több, mint 8 sorban kellene leírnia a magyar forradalom lényegét, mit írna - más szavakkal: mi történt valójában? - hogyan fejezné ki magát?

Vass Dániel (VD) - A Szovjetunió rájön, hogy hatalmának korlátai vannak Közép- Európában. Jelképesen leomlik a berlini fal első téglája. A dráma kezdete egy szimpátia tüntetés volt Lengyelországgal, de minden spontán robbant ki. A nyomás olyan erős volt, hogy nem kellett sok a robbanáshoz. A karhatalmi erők páratlan brutalitása váltotta ki a felkelést. A Földművelésügyi Minisztérium tetejéről a parlament elé gyűlt békés tömegre lőttek, és ez csak egy példa.

Ön fotós (is), Önnél van a kép tudománya és kultusza. Írjon le három képet azokról a tragikus napokról, amelyek örökre berögzöttek gyermek fejébe.

VD - Még mindig nagyon jól emlékszem, pedig csak három és fél éves voltam, a holttestekre a Népstadionstadion előtti utcákon; még karjukban tartották a kenyeret. Sírok a város szívében, a parkokban. Nagyapámat kézen fogva haladtam el mellettük. Nem tudtam mindent megérteni, de azt igen, hogy valami komoly dolog történik.

A forradalmárok valóban el akarták választani Magyarországot a szovjet tömbtől és a Varsói Szerződéstől? Vagy szándékuk korlátozottabb volt?

VD - Természetesen a hazafiak függetlenséget akartak, és szabad választásokat követeltek.

A nyugat váltotta ki és buzdította a lázadást?

VD - Aktivisták kis csoportjai voltak, de a hatáskörük korlátozott volt.

Tehetett volna a Nyugat bármit a magyar hazafiak megmentéséért?

VD - Sajnos semmit, és az Egyesült Államok szerepe minden volt, csak nem tiszta. A kulisszák mögött az amerikaiak tudatták a Szovjetunióval, hogy Magyarországot a szovjet érdekszférában látták. A lakosság nagy részét megtévesztették. A Szabad Európa Rádió hamis információkat szolgáltatott és hiú reményeket ébresztett.

A Giornale del Popolo-nak (fordítói megjegyzés: Ticino kanton keresztény-demokrata beállítottságú újsága volt, azóta megszűnt) adott interjújában azt olvastam, hogy 1974- ben, 18 évvel a szovjet katonai beavatkozás után hagyta el Magyarországot. Miről emlékszik azokról az évekről, amelyek gyermekkorában és kamaszkorában élt át? Hogyan éltek az emberek? Hogyan alkalmazták az elnyomást? Zajlott politikai evolúció?

VD - Az emberek egy kis része együttműködött a rezsimmel és viszonylag jól élt, de a félelem uralkodott. Az idők folyamán az egész ország "kisebb szabadságjogokkal" kezdett élni, de az ára nagyon magas volt: több száz embert halálra ítéltek, mintegy 40 ezret bebörtönöztek, míg 200 ezren elhagyták az országot. A 90-es évekig, és azok után is, sok a rezsimmel együttműködő gyermeke és unokája fontos pozíciókat töltött be, mind a
politikában, mind a gazdaságban.

Hogyan emlékszik Mindszenty bíboros alakjára és tragikus történetére?

VD - Kompromisszumok nélküli karakter volt, a Vatikán viselkedését nem kívánom kommentálni ...

Eljutottunk a mai napig. Hogyan boldogul a modern Magyarország az Európai Unión belül?

VD - Nehezen küzd az európai értékekért és azért, hogy képes legyen megőrizni európai identitását.

Melyek a legfőbb politikai erők?

VD - A Fidesz a polgárok pártja. A Jobbik szerencsére ellenzékben van. Sötét alakulat, amelynek kétes kapcsolatai vannak különböző más erőkkel.

Melyek a gazdaságának az erősségei, melyek a gyenge pontjai?

VD - A kelet felé nyitás erős pont; az országnak sikerült az IMF segítsége nélkül felélesztenie a gazdaságot. Gyenge pont: mindent akadályozó ellenzék, amely képtelen elfogadni kettős vereségét.

Miért támadja Orbán miniszterelnököt folyamatosan a nyugati média, különösen a "politikailag korrekt"?

VD - Nagyon egyszerű: megadóztatta a bankokat és a multinacionális vállalatokat, és arra kényszerítette őket, hogy járuljanak hozzá az ország jólétéhez.

A kommunista Magyarország nosztalgiája továbbra is fennáll az országban?

VD - Igen, például bizonyos nyugdíjasok között, akik élvezték az állami támogatást, de egyre kevésbé. Pártjuk eléri a maximum egy százalékot. De legyünk óvatosak: a "szocialisták" a posztkommunista országokban az új kapitalistákat jelentik, akik szinte minden állami vagyont átmentettek (ergo elloptak), vadul privatizálva és botrányosan meggazdagodva.

Gróf Széchenyi Család Alapítvány
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram