Széchenyi család logo

5. Az ifjú Széchenyi, katonai pályatervek, a tapasztalatszerző utak

2018-10-18

Előadó : dr. Deák Piroska kutató, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tagja és

dr. Messik Miklós jogász, okleveles műemlékvédő, újságíró, a MEVE elnöke

Széchenyi István előadássorozat 2. előadása

Az előadás címe : Az ifjú Széchenyi, katonai pályatervek, a tapasztalatszerző utak. Utazások, hadicselekmények és megbízatás Itáliában, a nagy keleti utazás és az 1822.évi nagy közös európai utazás.

 Előadás 1. része: Széchenyi katonai éveinek ifjúkori utazásai, tapasztalatai Itália területén. Egy bécsi megbízatás, nápolyi és római tartózkodás, hadi cselekmények és magánéleti kalandok Itáliában. 

Előadó: dr. Deák Piroska kutató, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tagja

Előadás 2. része:  Az ifjú Széchenyi franciaországi és angliai útjai (1.) A nagy közös 1822. évi utazás Wesselényi Miklóssal. Párizs, La Trappe, London és a közép-angliai városok. Hatások és élmények La Trappe kolostorától a londoni társasági élet forgatagáig.
Előadó: dr. Messik Miklós jogász, okleveles műemlékvédő, újságíró, a MEVE elnöke

Meghivo 2 szabadakedemia

Néhány előzetes gondolat ez előadó tollából:

„A következő előadáson megismerhetjük a fiatal gróf egyik itáliai megbízatását, majd későbbi úti-céljait Nápolytól - Rómáig, Veronától – Szicíliáig, hiszen Széchenyi a nagy keleti utazását is az "olasz csizmán" kezdte - és végezte be.
Az izgalmas - de éppen csak áttekintő- itáliai bemutató után "útitársul szegődünk" a gróf korai franciaországi és angliai utazásaihoz is.

Párizsban felkeressük szállásait és betekintünk programjaiba. Példaként: a Hotel des Princes vendége volt a Wesselényivel tett nagy közös utazásnál 1822-ben, majd a Meurice Hotel vendége (is) volt 1833 szilveszterén. Londonba érkezve pedig - s itt csak kiemelnénk -  látogatást tett útitársával a nevezetes Kew Gardens-ben (1822 május 16-án).

Gyakran megfordult Lord és Lady Holland kastélyában (sétálgatva az Orangerie-ben), számos ebédre és estélyre szóló meghívásnak is eleget tett. Londonban - akárcsak Párizsban- élénk színházi élet folyt, rendszeres látogatója volt az előadásoknak.

Még 1815 -ben (november 4-én) megtekintette a divatos melodrámát a  "Magpie"-t (a Szarkát) a Royal Drury Lane-ben, Caroline Lamb - éppen Byron egykori szeretője- páholyában, s szórakozást keresett a King's Theatre Haymarket-ben.

A trónörökös estélyeitől kezdve arisztokrata szalonokig jeles társaságok vendége volt. Naplójából ismert, hogy - a több neves utazót is tömörítő- Travellers Clubban ebédelt 1832 október 6-án... „    

 Royal Botanic Kew Gardens 01

 

 

Admin
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram