Széchenyi család logo

Magyar Történelmi Családok Emléknapja 2021

2021-09-02

| | | | |

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Magyar Történelmi Családok Emléknapja 2021

2021. augusztus 29-én, negyedik alkalommal került megrendezésre a Történelmi Magyar Családok Emléknapja a Magyar Nemzeti Múzeumban. A 2018-ban elindított esemény megálmodója és fő szervezője, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. A kuratórium elnöke Széchenyi Tímea, aki a múzeum alapítójának, gróf Széchényi Ferenc középső fiának, Pálnak egyenes ági leszármazottja. A Gróf Széchenyi Család Alapítvány nemzetünk és hazánk kulturális örökségének megőrzését és megismertetését évek óta fontos küldetésének tekinti. Tevékenységeik által szeretnének hidat építeni a múlt és a jelen, valamint társadalmunk tagjai - a gazdasági, kulturális, oktatási és sport területén munkálkodó intézmények, szervezetek között. A rendezvényt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár nyitotta meg.

Az eseményről készült további képek Galériánkban megtekinthetők.

„Figyelmeztetés és felelősség” – Soltész Miklós ezzel a két szóval jellemezte a történelmi családok vitathatatlan értékvédő és nemzeterősítő szerepét. Beszédében utalt a mohácsi csatára, ami éppen 495 évvel ezelőtt, az emléknap megrendezésének napján volt. Akkor is, és jelenleg is komoly veszélyek leselkedtek hazánkra. Európa kapuit és hazánk bástyáit is komoly migrációs hullám fenyegeti. A figyelmeztetés mellet nagy felelősségünk is van. „A Kárpát-medence több mint ezeréves történelme, valamint a keresztény Európa több, mint kétezer éves történelme is azt mutatja, hogyha megfelelő időben felelősen cselekszünk, akkor tudunk csak eredményeket felmutatni, akár egy földrészről, akár egy tájegységről, vidékről vagy nemzetről, van szó. Kiemeli beszédében a történelmi családok vitathatatlan szerepét és az olyan közösség erősítő rendezvények szerepét, mint a mai, ahol együtt gondolkodva lehet haladni.

„Küldetésemnek tartom, hogy képviseljem családom évszázados értékeit és ápoljam a magyar történelmi családok méltó emlékét. Az emléknap arra teremt lehetőséget, hogy közösen emlékezzünk meg a nagy tettekről és erőt merítsünk a jövő formálásához.” mondta el Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke.

A Történelmi családok képviseletében dr. Nyáry György, Bethlen Farkas és Ugron Imre Gábor arra hívták fel a figyelmet, hogy a múlt elsöprő értékei és érdemei mellet, itt a jelenben kell hatékonyan és aktívan cselekedni. Beszédükben hangsúlyozták, hogy az erkölcs és a morál megtartásával tudták az emigrációban élő történelmi családok tagjai is megtartani hitüket, tudásukat, felelősségüket és magyarságukat.

Az eseményen Dr. Berzeviczy Klára – aki maga is történelmi család leszármazottja - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense mutatta be az „Aquinói Szent Tamás magyar rokonai” című könyvét, melyet Pályi Gyulával és Frenyó Zoltánnal közösen írtak. Több család is az előadásból értesült arról, hogy a könyvet előkészítő kutatás feltárta rokoni kapcsolatukat Aquinói Szent Tamással. Az eseményen 35 családi kapcsolat is felsorolásra került.

„Magyar nyelvünkben csupán egy betű cseréje, és lehet a viadalból - nem vereség - hanem diadal. Hogyan? Egész életünk (vita) állandó viaskodás. Ebben a viadalban elengedhetetlen az a vágy, amely szilárd küldetéstudatunkból eredően ösztönöz bennünket rendeltetésünk betöltésére, az alkotó és értelmes élet megvalósítására. Folyamatosan leküzdendő akadály az a veszély, mely hátráltatja, néha akadályozza, vagy kioltja a hősi tettekre késztető vágyat. Nagy veszélyek között lehet aratni nagy győzelmet úgy, hogy a nemes célokért vállalt ádáz küzdelmek olykor áldozatot, vért is fakasztanak. Történelmi sorsfordulók idején lehetnek a hétköznapi bátor emberekből hősök, az állhatatos viaskodókból diadalmaskodók. Mindezekre nem saját erőnkből, hanem Isten, (Deus) segítségével lehetünk képesek.
Hitünk szerint a végső, nagy diadalmenetben akkor lesz majd részünk, ha földi létünk után a másik létformában Krisztus Urunkkal ünnepelhetjük hitharcunk győzelmét.” – mondta el Tisza Attila a Gróf Széchenyi Család Alapítvány titkára.

Az állófogadáson a jelenlévők megcsodálhatták és megkóstolhattak egy Nagy Magyarország-alakú tortát is. A torta készítője a Pálmai Cukrászda, melynek vezetője Varga Zsuzsa, szponzorálta Sylvia Elba a Cake de la Cake nemzetközi cukrászverseny elnöke.

Gróf Széchenyi Család Alapítvány
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram