Széchenyi család logo

Színházi programok is lesznek az idén meghirdetett Széchenyi-évben

2021-01-10

| | | |

Széchenyi István, a “legnagyobb magyar”-ként emlegetett polihisztor nevéhez fűződik a többi között a Nemzeti Kaszinó, a Magyar Tudományos Akadémia, az Óbudai Hajógyár megalapítása, a Lánchíd megalkotása, a vasútfejlesztés, a balatoni gőzhajózás megteremtése, a Tisza-vidék árvízmentesítése, és az ő kezdeményezésére nyílt meg 1837-ben Pest-Buda első magyar nyelvű színháza, mely 1840-től a Nemzeti Színház nevet viselte.

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: “a Széchenyi-év meghirdetésével a Széchenyi-család arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a Kárpát-medencében soha nem volt még akkora szükség a szellemi összefogásra, mint most!”

Vandorszínhaz - Ipolytarnóc

Az emlékévben számos kulturális esemény várható: Fazekas István, Jókai-díjas drámaíró, a tavaly nyáron megalapított Széchenyi István Történelmi Vándorszínház igazgatója elmondta, hogy április elejétől tervezik az Árva Bethlen Kata, a Pilátus éjszakája, az Ámokfutó idők, a Ceaușescu utolsó napjai, a Zrínyi Ilona és A pillanat érkezése című történelmi drámák, valamint Deák Mór és Dinnyés József közös zenei estjének folyamatos utaztatását.

A Széchenyi-család tagjai azt szeretnék, ha az általuk kezdeményezett kulturális programsorozathoz minél többen csatlakoznának, ugyanis szeptember 21-én ünnepelhetjük Széchenyi István születésének 230. évfordulóját.

Kísérje figyelemmel a Gróf Széchenyi Család Alapítvány honlapját is a legfrissebb híradásokért.

Gróf Széchenyi Család Alapítvány
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram