Széchenyi család logo

Díjkiosztó Gála „A Széchenyi-örökség Okmánya” átadása

2021-09-22

| | | | | |

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány ez évben is - a Magyar Dráma Napja alkalmából – átadta a Széchenyi-örökség Okmányát olyan művészeknek, akiket a Széchenyi család ma élő tagjai elismerésben kívánnak részesíteni, a magyar nyelv ügyéért tett erőfeszítéseikért, valamint egész munkásságuk alatt nyújtott művészi teljesítményükért.

A rendezvényen immár hetedik alkalommal került sor „AZ ÉV SZÉCHENYI VÁLLALKOZÁSA” díj átadására a Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. szeptember 21-én, Széchenyi István születésének 230. évfordulóján. „Az Év Széchenyi Vállalkozása 2021 Díj” fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter úr. Ebben az évben az Agrárminisztérium és az Alapítvány között létrejött stratégiai együttműködési megállapodás keretében közös díj kiosztására is sor került. 

Széchenyi Krisztián az Alapítvány művészeti vezetője elmondta

„Szeptember 21. Széchenyi István születésnapja. Talán kevesen tudják, de Széchenyi István volt az, aki a Duna partra megálmodta a Nemzet Színházát. 1832-ben jelent meg a Magyar játékszínrül című munkája, mely máig hasznos útmutatásokat ad a modern színházaknak is. A mai nap egyben a Magyar Dráma napja is.” Beszédében felhívta a figyelmet a kultúra elismerésének és támogatásának fontosságára.

„A gazdaság és művészet nincsenek meg egymás nélkül. Az embereknek szüksége van a művészetek erejére, hogy a mindennapjaikban jól tudjanak teljesíteni. Ezért egy művésznek hatalmas a felelőssége. Példaként kell állnia az emberek előtt.

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát,” vélte Pablo Picasso. A bölcs emberek mindig felismerték és felismerik a művészetek fontosságát és szerepét az emberek életében. Széchenyi István is látta ezt. Nem véletlenül álmodta meg és mondta ki, hogy a nemzetnek szüksége van a Nemzet Színházára. Ismerte édesapja példáját, hiszen gróf Széchényi Ferenc volt az, aki képei, érmei, műtárgyai felajánlásával megalapozta a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét.

A mai korban ez különösen fontos. Olyan világot élünk, ahol az értékek elhomályosulnak, az erkölcsi normák háttérbe szorulnak. A magyar történelmet átszövi a kultúra. Csodálatos és páratlanul színes a népművészetünk, és minden művészi ágban egyedi művek születtek az évszázadok alatt. A hagyományaink meghatározták az életünket. Útmutatásként szolgálnak, amit az őseinktől kaptunk. Ennek az ősiségnek és értékrendnek nem szabad elvesznie, hiszen minden nemzetnek csak addig van jövője, amíg ismeri a múltját.

Olyan művészeket díjazunk ma, akik munkásságukat képesek voltak a magyar nemzet szép szolgálatába állítani, s értékeikkel, emberséges tetteikkel valamilyen módon a Széchényi/ Széchenyi örökséghez is kapcsolódtak.

A díjazott művész tárgyjutalomként a Lánchíd pilléréről készült műalkotást is megkapja, mely Túri Török Tibor szobrászművész alkotása. 

Díjazottak 2021-ben

Buda Ferenc - Kossuth-díjas költő, Dörner György - Kossuth-díjas színművész, Gregor Bernadett - Jászai Mari-díjas színművész, Kocsis István - József Attila-díjas drámaíró, Körtvélyessy Zsolt - Jászay Mari-díjas színművész, Mécs Károly - Kossuth-díjas színművész, Udvaros Dorottya - Kossuth-díjas színművész.

Gróf Széchenyi Család Alapítvány
SZerző
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram