Sajtóközlemény Emléktúráról

Vácról indul az I. Széchenyi Vízi Emléktúra
A Gróf Széchenyi Család Alapítvány bejelentette a 2016-os Széchenyi Emlékévet

Október 10-én, szombaton vízre szállnak a dunai hajósok, hogy bármely emberi erő által hajtott vízi járműben népszerűsítsék a hazánkban Széchenyi gróf által meghonosított evezős sportot. A Gróf Széchenyi Család Alapítvány Gróf Széchenyi István emlékére első alkalommal, hagyományteremtő céllal szervezi meg a versenyt a Budapesti Sportszövetségek Uniójával, a Magyar Evezős Szövetség rendezésében, a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel együttműködve. A versennyel egyidejűleg Széchenyi Tímea, az alapítvány elnöke jelenti be a 2016-os Széchenyi Emlékév kezdetét.

A Gróf Széchenyi István Bécs-Pozsony dunai evezését megidéző túra különlegessége, hogy bármely emberi erő által hajtott vízi járműben teljesíthető. A 30 km-es táv október 10-én Vácról indul és a budapesti Margitszigeten ér véget. A verseny célja, hogy a hazánkban népszerű futás és úszás mellett népszerűsítse az evezős és kajak-kenu sportokat is, amelyek minden izomcsoportot megmozgató, közösségépítő sportágak.

Az alapítvány küldetése, hogy tevékenységében, célkitűzésében hasonló elvek és reformok újraélesztésén munkálkodjék, mint a Legnagyobb Magyar, Gróf Széchenyi István. „A testgyakorlást kedvelő István gyakorlatilag minden szellemi aktivitást igénylő sporttal foglalkozott, hiszen lovagolt, vívott, úszott, vitorlázott, labdajátékokat játszott, bokszolt, korcsolyázott és sakkozott. A lovas sport mellett az evezős sport volt az, amelynek hazánkban való megteremtésében és elterjesztésében vitathatatlanul fontos szerepe volt. 1827. májusi napló bejegyzéséből kiderül, hogy két angol barátjával 3 óra 12 perc alatt evezett Bécsből Pozsonyba. Ez az első hazai jegyzőkönyvezett evezős teljesítmény” – mondta el Széchenyi Tímea, a versenyt szervező alapítvány elnöke. Széchenyi István jelmondata a testedzésről a következő volt: „Nagyobb gonddal ápold tested épségét is, hogy az méltó lakása legyen lelkednek, s könnyebben cselekedhesd a jót. Csak a szellemileg és testileg tevékeny élet emelhet bennünket az emberi boldogság tetőfokára.” – Ennek szellemében rendezi meg az alapítvány az I. Széchenyi Vízi Emléktúrát, hogy napjainkban is találjon újabb követőkre hazánkban ez a nagyszerű sportág.

Széchenyi Tímea, az alapítvány elnöke arról is beszámolt, milyen programokkal, tervekkel készül az alapítvány 2016-ban a Széchenyi Emlékévre. Elmondta, hogy a sport mellett fontos szerepet kap majd az oktatás, a kultúra és a hagyományok ápolása is repertoárban.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány szakmai szervezetekkel összefogásban hirdette meg a versenyt. A szervezésben együttműködő partner volt a Budapesti Sportszövetségek Uniója is. ˇ“A Budapesti Sportszövetségek Uniója minden olyan értékkel bíró, hagyományt teremtő sporteseményt, rendezvényt kiemelten patronál, amely felhívja a figyelmet hazánk érékeire, eredményeire, teljesítményeire. Széchenyi István, aki kitűnő vívó is volt a rendszeres "testgyakorlás" fontosságát emelte ki, amelyre mindenképpen felhajtó erővel hatnak az olyan egész évben elérhető, a fiataloknak és időseknek egyaránt minőségi kikapcsolódást, közösségépítést biztosító sportesemények, melyek révén egyre többet emlegethetik a magyar fővárost akár a sportok fővárosának is. A BSU-t büszkeséggel tölti el, hogy sportszakmai támogatást tud nyújtani az I. Széchényi Vízi Emléktúrához, melyet közös reményeinknek megfelelően, még sok-sok további fog követni a jövőben. „ – mondta el Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának elnöke.

A Magyar Evezős Szövetség és a Magyar Kajak-kenu Szövetség is segítették a verseny létrejöttét. „A Magyar Evezős Szövetség örömmel áll élére minden olyan rendezvény szervezésének, amely növeli a világban nagy népszerűségnek örvendő, hazánkban azonban éppen újraépülő szabadidős evezés népszerűségét. Megtiszteltetés, hogy ez alkalomból a Gróf Széchenyi Család Alapítvány felkérésének tehetünk eleget a rendezéssel, hiszen az evezős sportág gróf Széchenyi István kezdeményezésének köszönhetően gyökeresedhetett meg hazánkban, az 1840-es évek Pest-Budáján. Mint a legrégebbi sportszövetségek egyike, és a harmadik legnépesebb olimpiai sportág országos szakszövetsége az október 10-i hagyományteremtő céllal életre hívott rendezvényben annak lehetőségét köszöntjük, hogy minél több embernek mutathatjuk meg sportágunk közösségépítő, test kultúrát fejlesztő, szabad levegőn és a csodálatos hajózható Dunánkon végezhető kikapcsolódási és sportolási élményt egyaránt nyújtó evezős mozgásunkat.” – mondta el Dr. Gyalog Cecília, a Magyar Evezős Szövetség főtitkára.

A túra időpontja: 2015. október. 10.

A túra helyszíne: Vác (1680 fkm) –Budapest (1650 fkm)

Táv összesen: 30 km

Vízreszállás helye: Vác Városi Evezős Club sporttelepe ( Vác, Horváth Mihály u. 2.)

Vízreszállás ideje: 10.00-10.20 perc között

Cél: Danubius Nemzeti Hajós Egylet ( Budapest, Hajós Alfréd sétány 2.)

Az I. Széchenyi Vízi Emléktúra fővédnöke Dr. Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány létrehozói a Legnagyobb Magyar, Gróf Széchenyi István vér szerinti utódai. Ennek tudatában szeretnék a családi alapítványt magasba emelni, és tovább képviselni azt a szellemiséget, melyet a Széchenyi család képviselt évszázadokon át. Küldetésük megőrizni, továbbvinni a reformokat és az eszmeiséget, valamint a nemzeti kulturális örökséget, mely olyan értékrendet képvisel, ami méltó a Legnagyobb Magyar, Gróf Széchenyi István nevéhez.

www.szechenyicsalad.hu

Az alapítvány bankszámla száma: OTP Bank 11713081-20013530