Az Év Széchenyi Vállalkozása 2017

Gróf Széchenyi István életét Magyarország szeretete, a reformok kezdeményezése és véghezvitele kísérte. A haladásba vetett hitével és példaértékű akaraterejével kultikus alakja Magyarországnak ahol ma is sokan akaraterejükkel és tudatosságukkal utat mutatnak, új távlatokat helyeznek kilátásba.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány az Év Széchenyi Vállalkozása pályázatával azokat a vállalkozásokat kutatja, akik tovább mutatnak a mai Magyarországon.

A Fődíjat, és különdíjakat elnyerő vállalkozások társadalmi és szakmai elismerést szereznek egy olyan örökségben mely mindannyiunké, de ők megmutatják hogyan éljünk vele.

A tavalyi díjazottak között köszönthettük a BONAVENTURA GOLD Kft-t az innováció kategóriában, a FINO BIO PRODUCTS KFT-t, a társadalmi szerepvállalás kategóriában, az IRODAMARKET Kft-t a termelékenység kategóriában, valamint a Fődíjat a BÉRES Gyógyszertár kapta.

A 2017. évben a tavalyi évhez hasonlóan díjazzuk a termelékenységet, a társadalmi szerepvállalást és az innovációt. A fődíjért most is mind három kategóriának meg kell felelni.

Idén új kategóriákat is bevezetünk, mint a csökkentett munkaképességű munkerőért díjat, valamint a jelentkező cégeket kérjük fel arra, hogy saját vállalkozásukon belül terjesszék elő vezetői/döntéshozói szerepkörben dolgozó női munkatársukat díjunkra.

Hagyományainkat folytatva kiosztásra kerül a Széchenyi Család különdíja, valamint a Széchenyi-Brige különdíj is, mely a start-up cégeket jutalmazza.

3 nap, és meghirdetésre kerül a 3. Év Széchenyi Vállalkozása pályázat!

Széchenyi Díj a közügyért

Kedves Barátaink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatást adni a legújabb programunkról amit idén először tettünk ,és természetesen jövőre folytatni fogjuk.


Székesfehérváron az év utolsó napjaiban sikerült átadnunk "Széchenyi Díj a közügyért" kitüntetéseket.
Gróf Széchenyi Istvánnak fontos volt, küldetéséhez tartozott kiemelni azokat a polgárokat akik tettek a közért.


2017-ben a ma élő Széchenyieknek is fontos a közélet szorgalmas és önfeláldozó polgárainak munkáját és tevékenységét bemutatni, egy évben egyszer díjazni, ezért lett


"SZÉCHENYI DÍJ A KÖZÜGYÉRT"

 

Galéria

Meghívó könyvbemutatóra

hadi naplo

 

A könyv bemutatója 2016. december 09-én, 11:00 órától lesz a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Ferenc termében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Az év utolsó Szabad Akadémia előadása

Az év utolsó Szabad Akadémia előadásában Dr. habil. Horváth Sándor: Széchenyi a műszaki alkotó, avagy a legnagyobb magyar mérnök ? című előadását hallgathatjuk meg. Gondolatébresztőként az alábbiakat osztjuk meg Önökkel:

„Pattantyús Ábrahám Géza az 1931. évi Magyar Országos Mérnökkongresszuson tartott, „A mérnökök nevelése és továbbképzése” című előadásában Széchenyit a legnagyobb magyar mérnöknek nevezte.

Az előadás Gróf Széchenyi István műszaki vonatkozású munkásságának bemutatásán, az azok megvalósítása során megnyilvánuló mérnöki szemlélet és gondolkodásmód, valamint mérnöki munkamódszerek kiemelésén keresztül kíván rávilágítani arra, hogy mennyire megalapozott ez az első ránézésre meglepőnek tűnő állítás.”

Minden érdeklődőt szeretettel várunk !

Az Év Széchenyi Vállakozása 2016 díj átadása

honlapra másolata

Átadásra kerültek a 2016-os Év Széchenyi Vállalkozása díjak 2016. Szeptember 23-án a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi Ferenc termében. 

A fődíjat a Béres Gyógyszergyár Zrt, míg a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Bridge Budapest közös vállalkozói elismerését, az első Széchenyi-Bridge díjat Dr. Breuer Anita, a Logiscool ügyvezető-alapítója kapta, az MGYOSZ szakmai különdíjára a Stadler Szolnok Kft. teljesítményét tartotta érdemesnek.

Részletes beszámoló hamarosan olvasható.

Galéria

 

Lezárult Az Év Széchenyi Vállakozása 2016 díj pályázatának értékelése

Lezárult Az Év Széchenyi Vállakozása 2016 díj pályázatának értékelése

Minden versenyző vállalkozás képviselőjét szeretettel várjuk 2016. Szeptember 23-án, 11.00 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi Ferenc termében megrendezésre kerülő díjátadó ünnepségre.

evvvall 2016. szeptember 23-án a Nemzeti Múzeumban adják át az Év Széchenyi Vállalkozása díjat. A díj megalkotója, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány a gazdasági fejlődés elkötelezett híveként arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tegyék nyilvánossá jó gyakorlataikat és ezzel mutassanak utat más vállalkozások számára. Innováció, termelékenység és társadalmi felelősségvállalás lesznek az idei díjátadó kulcsszavai. Idén először Széchenyi-Bridge Díj néven ad át közös különdíjat a Bridge Budapest és Gróf Széchenyi Család Alapítvány olyan startup vállalkozásoknak, akik aktívak a nemzetközi piacon is, fontos számukra a tudatosság, az átláthatóság és nyitottság.

Széchenyi-Bridge díjra jelöltek névsora

Publikussá vált  a javaslatok alapján az utolsó fordulóba jutott Széchenyi-Bridge díjra jelöltek névsora, akik az alábbiak:

1 Adasworks https://adasworks.com/
2 BOOKR Kids https://www.bookrkids.hu/
3 Codecool https://codecool.hu/
4 EcoBaby http://www.ecobaby.hu/
5 Ever Cover http://sisakhuzat.hu/
6 Hormonmentes.hu http://hormonmentes.hu
7 Indivizio http://www.indivizo.com/
8 Logischool http://www.logiscool.com/
9 SameBug.io https://samebug.io/
10 Synetiq https://synetiq.net/
11 W.UP http://wup.hu/

 

A különdíj nyertesének neve a 2016.szeptember 23-án megtartandó "Év Széchenyi Vállalkozása 2016" díjátadóján lesz kihírdetve.

Oktatási program Széchenyiről az Óbudai Egyetemen

A tantárgy az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar új oktatási programját képezi, minden karon, minden szakon, szabadon választható tárgyként.

A tantárgy neve: Széchenyi István munkássága


 drkmA kurzus célja, hogy megismertesse a hallgatósággal Gróf Széchenyi István munkásságát, amellyel megalapozta és elindította Magyarország modernizálódását.
Kiemelt hangsúlyt kapnak azok a Széchenyihez köthető műszaki alkotások, melyeket mérnöki gondolkodással, mérnöki munkamódszereket követve készített elő, és a kor legnevesebb mérnökeinek bevonásával valósított meg.

Tantárgyfelelős: Dr. Kőrösi Mária

Oktatók: dr. Kőrösi Mária, dr. habil. Horváth Sándor, dr. Messik Miklós, dr. Legeza László, dr. habil. Szunyogh Gábor.
                        

Összefogásra buzdít a Széchenyi család - rólunk írták

Élelmiszer adományokat adott át a Menedékház Alapítványnak Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke június 1-én. A két szervezet közötti kapcsolat az Újbuda Önkormányzata által május 27-én tartott „Esélyek utcája” program révén jött létre.

Forrás : www.ujbuda.hu

bbv 0427 másolata

Széchenyi Tímea szerint ahhoz, hogy a rászoruló családok jobb helyzetbe kerüljenek összefogásra van szükség. Úgy véli, erre Magyarországnak minden lehetősége megvan. - Vannak olyan polgárok, családok, cégek, akikkel összefogva meg tudjuk teremteni a feltételeket ahhoz, hogy ezek a gyerekek méltóságban nőjenek fel – hangsúlyozta. A Menedékház Alapítvány éjjeli menedékhelyén lakók többsége a kerület utcáiról, köztereiről kerül az intézménybe. A Családok Átmeneti Otthonai az ország egész területéről fogadnak rászoruló családokat, egyedülálló várandós anyákat, köztük újbudaiakat is.

bbv 0407 másolata

Nagy Zoltán a Menedékház Alapítvány szakmai igazgatója szerint sok módja lehet annak, hogy az újbudaiak segítsék munkájukat: bármilyen kerületi és társadalmi hosszabb távú együttműködés fontos, legyen az forprofit, nonprofit vagy civil szerveződés. Véleménye szerint mikro (kerületi) szinten kell együttműködni, hogy javítani lehessen az emberek életszínvonalán, szociális helyzetén. Elmondta, hogy a nyár közeledtével egyre fontosabb az önkéntesek segítsége, az iskolai szünetben ugyanis nem könnyű lekötni a kicsiket, gyermekeik pedig ritkán jutnak el nyári táborba. Ehhez felajánlásokat és olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik szívesen szerveznek szabadidős programokat akár intézményen belül is. Bár lakóik jórészt önfenntartóak, a tartós élelmiszer adományok egész évben segítséget jelentenek számukra.

Az eseményről készült tudósítást

.

H. L.

 

Széchenyi Emlékkonferencia az Óbudai Egyetemen

Széchenyi Emlékkonferencia az Óbudai Egyetemen

2016. június 10.

Az Országgyűlés április 5-ei, Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulójáról való megemlékezésről szóló határozata szorgalmazza, hogy minden anyaországi és Kárpát-medencei magyar közösség emlékezzék meg a legnagyobb magyarról születésének 225. évfordulója alkalmából. Az Óbudai Egyetem csatlakozva a Széchenyi-emlékév programjához 2016. június 9-én Konferenciával és Kiállítás megnyitó ünnepséggel állított emléket a nagy magyar szellemiségének.

Az egyetem oktatói és hallgatói Széchenyi István életét és munkásságát bemutató kiállítások megtartásával, előadásokkal, konferenciákkal, koszorúzásokkal, a „Széchenyi István – Európa Udvar” létrehozásával és számos más módon már a múltban is kifejezték a „legnagyobb magyar” iránti tiszteletüket. Az Óbudai Egyetem polgárainak meggyőződése, hogy Széchenyi gondolatainak, tevékenységének mélyebb megismerése és megismertetése a magyar nemzet javát szolgálja.

 

Széchenyi Emlékkonferencia

A Konferencia elnökségében foglalt helyet Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektori jogkörben eljáró rektorhelyettese, Prof. Dr. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Dr. habil Horváth Sándor, az Óbudai Egyetem nagykövete, címzetes egyetemi tanára és Dr. Gáti József, az Óbudai Egyetem kancellári jogkörben eljáró főigazgatója

Elfogadta az ünnepségre szóló meghívást a konferencia két védnöke: Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke és Prof. Dr. Tóth József, a Széchenyi Társaság elnöke, valamint a Széchenyi Társaság főtitkára, Dr. Rubovszky András.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” Ezzel a Széchenyi idézettel nyitotta meg Dr. Gáti József a konferenciát és fejezte ki az Óbudai Egyetem elköteleződését az emlékév méltó megünneplése iránt, mely tiszteletet ad és feleleveníti tetteit és örökségét a „legnagyobb magyarnak”.

Ezt követően Prof. Dr. Réger Mihály üdvözölte a megjelenteket és reményét fejezte ki, hogy mind a résztvevők, mind a később tájékozódók az esemény végére az előadásoknak köszönhetően közelebbinek érezhetik majd a Széchenyi hagyatékot. A romantika stílusát felidézve Jókai Mór, a kortárs író, szemléletével jellemezte Széchenyi munkásságát. A múlt század (XVIII.) elején Magyarország még egy darab Ázsia volt, de Széchenyi munkásságának köszönhetően a közlekedés, infrastruktúra, gazdaság és magyar kultúra soha nem látott fejlődésen ment keresztül a XIX. században. „Kívánom a hallgatóságnak, hogy érezzék át ennek a fejlődésnek a jelentőségét a konferencián!”

Széchenyi Emlékkonferencia

Fekete György professzor beszédében Széchenyire nem grófként vagy iparmágnásként tekintett, hanem egy nemzetteremtő személyiségre. Munkássága mindig is kettős formát öltött. Egyrészt a művészet és a kultúra támogatása céljából részt vállalt a magyarországi múzeumhálózat kialakításában, amelyet édesapja, Széchenyi Ferenc indított a Magyar Nemzeti Múzeum megalapításával. Másrészről lelkes patrónusa volt a tudományos élet bővítésének is, ezért is tett oly sokat a Magyar Tudományos Akadémia megalapításáért. Tevékenységét Fekete elnök úr Heisenberg szavaival írta le: „A tudomány dolga az, hogy a végeláthatatlan és befoghatatlan méretű mindenségből a létezőt megtalálja, A művészet lényege, hogy hozza létre a sohasem voltat!” A tudománynak is van egy olyan foka, ahol az intuíció alapú kutatás a műveszettel határos. Széchenyire is igazak ezek a gondolatok, ha az egész életét tekintjük. Ezért is érdemes felnéznie fiatalnak és idősnek is, munkájának tanulságait levonni. Fekete György filozófiája alapján a fiatalokban van a jövő, és a tanárok feladata az, hogy annyi tudást adjanak át nekik, amellyel ők érkeztek a szakmába évekkel korábban.

Ezt követően a rektorhelyettes és a főigazgató szándéknyilatkozat adott át az Óbudai Egyetem Széchenyi-emlékév programjához való csatlakozása jelképeként a Gróf Széchenyi Család Alapítványnak és a Széchenyi Társaságnak.

A Konferencián előadást tartott Dr. Velkey Ferenc, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, Dr. Fónagy Zoltán, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dr. Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, Dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke, Dr. habil Horváth Attila, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense, Tarics Péter író, újságíró, okleveles politikai szakértő, Dr. habil Horváth Sándor, az Óbudai Egyetem c. egyetemi tanára, Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens, a Széchenyi Társaság elnökségének tagja.

Széchenyi Emlékkonferencia

A Konferencia keretében Dr. Horváth Sándor és Dr. Messik Miklós nyitotta meg az Egyetem aulájában a Széchenyi István kiállítást, melyen közreműködtek az Újbudai Széchenyi István Gimnázium diákjai, akik verses ünnepi műsorral készül

Az esemény kapcsolódó galéria itt érhető el : GALÉRIA

Forrás : http://news.uni-obuda.hu/articles/2016/06/10/szechenyi-emlekkonferencia-az-obudai-egyetemen

Szalagkötés Nagycenken

Rendezvényünket az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont főigazgatója, Bodrogai László jelenlétében mint házigazda,  Aczél Eszter, a Széchenyi István Emlékmúzeum vezetője  nyitotta meg. Miután köszöntötte az emlékmúzeum vendégeit, Széchenyi Tímeának, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriuma elnökének, a szalagkötés ötletgazdájának adta át a szót. Széchenyi Tímea beszédét követően Csorba János, Nagycenk polgármestere méltatta a kezdeményezést, és szólt az ünneplő közösséghez. Őt követően került sor a szalagkötésekre, majd Szalai Gábor, római katolikus plébános áldása után közösen elénekeltük a Himnuszt. Befejezésül Orlik Zoltán, a Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőkutyás szolgálat nagykövete, valamint Széchenyi Tímea aláírták együttműködési megállapodásukat.

Galéria

 

Széchenyi Konferencia az Óbudai Egyetemen

     Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulóját ünneplő Széchenyi-emlékév programjához az Óbudai Egyetem is csatlakozott 2016. Június 9-én, egy gazdag tartalmú konferenciával állítva emléket a nagy magyar szellemiségének. Az Egyetem példás szervezésében megvalósuló rendezvényét a  Pauli konferencia teremben tartották, népes hallgatóság részvételével.
  A konferencia fővédnöke  Áder János, köztársasági elnök, védnökei: prof. Dr. Réger Mihály (Óbudai Egyetem), prof. Dr. Tóth József elnök (Széchenyi Társaság), Széchenyi Tímea elnök (Gróf Széchenyi Család Alapítvány).

Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektori jogkörben eljáró rektorhelyettese ünnepi megnyitója után Dr. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd plenáris előadásokat hallhattunk,  kövezkező témákban és előadóktól:

  • A nemzet-nemzeti érdekegyesítés távlata: Széchenyi Hunniája; Dr. Velkey Ferenc, Debreceni Egyetem
  • Fogság vagy menedék? Széchenyi Döblingben 1849-1860; Dr. Csorba László történész, Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató
  • Életmű és személyiség. Széchenyi, a magánember; Fónagy Zoltán, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
  • Széchenyi István betegsége - naplója tükrében; Dr. Gazda István tudománytörténész, MTA Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgató
  • Széchenyi emlékhelyek Európában; Dr. Messik Miklós elnök, Magyar Emlékekért a Világban Egyesü         

Ebédszünet előtt Dr. Horváth Sándor és Dr. Messik Miklós megnyitotta az egyetem aulájában rendezett plakátkiállítást, mely a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület jóvoltából  bemutatja Széchenyi István sokrétű tevékenységét hazánkban, és szerte a világban. Az eseményt az  Újbudai Széchenyi István Gimnázium tanulóinak  megható és emlékezetes műsorelőadása színesítette.

Délutáni plenáris előadások:

  • Széchenyi munkássága, politikája; Dr. habil Horváth Attila, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem       
  • A katartikus Széchenyi; Tarics Péter író, újságíró, okl. politikai szakértő
  • Gróf Széchenyi István, a műszaki alkotó; Dr. habil Horváth Sándor c. egyetemi tanár, Óbudai Egyetem 
  • A műszaki tudományok, szaktudományok időszerű feladatai megmaradásunkért - Széchenyi szellemiségében; Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens, a Széchenyi Társasági elnökségi tagja

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumának elnöke, Széchenyi Tímea virágot, illetve a sokrétű tematikájú, kiválóan felkészült, termékeny gondolatokat inspiráló előadók Emléklapokat vehettek át az egyetem képviselőitől. 

00  16  03

  

Michelisz Norbert a Flúgos Futamon

MicheliszNorbert a 10.FlugosFutam fovednokeJótékonysági akcióhoz csatlakozott a népszerű autóversenyző

Budapest, 2016. március 16. – Tavasszal rajtol el a jubileumi, 10. Flúgos Futam. A magyarországi jótékonysági kaland verseny célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek helyzetére felhívja a figyelmet, valamint részükre adományokat gyűjtsön. A rendezvényhez idén Michelisz Norbert autóversenyző is csatlakozott.

A hazai Flúgos Futam ötlete 2009-ben született azzal a céllal, hogy a gyermekek jólétéről gondoskodó szervezetek, vagy alapítványok számára adományokat gyűjtsön. A futam egy olyan vetélkedő, amelyben kreatív fejtörők megfejtésével, állomásról - állomásra haladva kell eljutni a célig. Az elmúlt években olyan szervezetek számára gyűjtöttek már tárgyi- és pénz adományokat, mint például a Fóti Gyermekváros, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány, vagy a Heim Pál Gyermekkórház.

Bővebben...

Alkategóriák